Logo Nivo-Media Internet Marketing
Bel nu: 06 40 28 69 80

Layout en design

Lay-out is de indeling van de pagina en design is hoe die indeling wordt ingevuld.
Omdat er veel soorten pagina’s zijn, heeft iedere soort zijn eigen indeling:
Een voorpagina van een webshop verschilt van de categoriepagina, die weer verschilt van de productpagina of van de pagina met verzendkosten.
De voorpagina van een bedrijf dat diensten verleent zal op de voorpagina een samenvatting willen geven van zijn diensten en in dieper gelegen pagina’s willen ingaan op de details.
De keuze van een lay-out is dus afhankelijk van het doel van uw website.
Het design, de kleuren worden bepaald door het onderwerp. Een weblog over huwelijk kan veel roze bevatten, terwijl een fotograaf misschien graag een bijna-zwarte achtergrond heeft om zijn foto’s mooier te presenteren.

Kleurenkeuze

De kleurenkeuze is één van de moeilijke beslissingen bij het ontwerpen van een website. Afhankelijk van de functie en bedoeling van de site is dat het best over te laten aan een specialist. Aspecten komen aan de orde als smaak en gevoel dat uw doelgroep heeft bij bepaalde kleuren. Behoren meisjes in de leeftijd van 12-15 jaar tot uw doelgroep, dan zullen de kleuren anders zijn dan voor mannen tussen 21 en 30 jaar.
Wilt u echter toch zelf de kleurstelling bepalen, dan kunnen wij u daarbij natuurlijk uitstekend bij adviseren. Er is daarnaast online een schat aan gratis(!) informatie en tools te vinden zoals kleurenschema’s en tekenprogramma’s.
Een zeer uitgebreide kleurenschema-bibliotheek is te vinden op
ColorSchemer.com.

Afbeeldingen en (achtergrond-)video’s

Een uitgebreid gratis tekenpakket van professionele kwaliteit is
Gimp. Een programma in het zogenaamde Open Source Project. De kwaliteiten van dit fotobewerkingsprogramma kunnen niet genoeg worden geprezen en maken andere professionele grafische pakketten van vele honderden euro’s volledig overbodig.
Voor het maken van foto’s, video’s en afbeeldingen heeft u natuurlijk weer een vakman nodig, want het is verboden om materiaal van andere websites te gebruiken. Ook op dit gebied is er echter online wel wat verkrijgbaar. Wikipedia is bijvoorbeeld zo’n bron. Vele van de materialen zijn vrij te gebruiken zonder het auteursrecht te schenden. Nog een rijke bron van gratis en vrij te gebruiken afbeeldingen én video’s is Pixabay.

Functionaliteit

Functionaliteit, layout en kleuren hebben heel veel met elkaar van doen.
De kleur van de links in de tekst moet immers anders zijn dan de kleur van de tekst. Uw layout specialist kan u daarbij ook weer helpen.
Mocht u weer beslissen om dat zelf ter hand te nemen, dan kunnen wij u ook hierbij adviseren. Daarbij is ook op dit gebied weer zeer veel online te vinden. Zogenaamde website-templates die u gratis kunt downloaden en uitbreiden of veranderen naar uw eigen keuze:
Op Open source web Design en vele andere staan heel mooie designs. Let wel, deze templates zijn géén volledige websites, maar slechts kale structuren. De functionaliteit moet nog worden ingebouwd.
Om inspiratie op te doen kunt u ook eens een kijkje nemen bij css Zen Garden. Ook deze templates zijn te downloaden en geven een aardig idee van wat mogelijk is met zoekmachine-vriendelijke technieken.